Skip to Content
Q-luisteraar Niko uit Heusden-Zolder wint maar liefst 51.984,21 euro en kraakt samen met Maarten, Dorothee, Vincent en Matthias de muzikale code

Q-luisteraar Niko uit Heusden-Zolder wint maar liefst 51.984,21 euro en kraakt samen met Maarten, Dorothee, Vincent en Matthias de muzikale code

Qmusic-dj’s ontsnappen na 72 uur uit de Q-Escape Room

They did it! Qmusic-dj’s Maarten Vancoillie, Dorothee Dauwe, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke zijn vandaag, donderdag 29 april, na 72 uur ontsnapt uit de Q-Escape Room dankzij de massale hulp van Vlaanderen en in het bijzonder de 27-jarige Q-luisteraar Niko uit Heusden-Zolder. Niko kraakte met het viertal de muzikale code en wint daarmee maar liefst 51.984,21 euro. Na elke dag mee te spelen wist hij het muzikale fragment van de Q-luisteraars te raden dankzij de tip van Maarten in ‘The Panic Room’: ‘Head Shoulders Knees & Toes’ van Ofenbach & Quarterhead. “Het grootste deel van het geld gaat naar het huis dat we gekocht hebben”, aldus een verraste Niko. “De rest zetten we op onze spaarrekening en steken we eventueel nog in een mooie speelkamer voor onze dochter.” De oplossingen van de andere vier muzikale fragmenten waren ‘Kings & Queens’ van Ava Max (voor Maarten), ‘Hot & Cold’ van Katy Perry (voor Vincent), ‘Kvraagetaan’ van De Fixkes (voor Matthias) en ‘Boom, Boom, Boom, Boom!!’ van Vengaboys (voor Dorothee).

De Q-Escape Room kende ook nog een onverwachte wending. Na het kraken van de muzikale code konden de vier Qmusic-dj’s niet meteen ontsnappen. “Niko, we kennen je ondertussen al een beetje en weten dus ook waar je op dit moment bent. Ga naar buiten en stap in de auto die je daar ziet. Want alleen jij kan de dj’s uit de Q-Escape Room bevrijden”, vertelde de mysterieuze stem van de Q-Escape Room. Niko was dus letterlijk dé sleutel tot de vrijheid van Maarten, Dorothee, Vincent en Matthias.

“Wauw! Ik kan me niet herinneren dat we ooit nog zo’n hoog bedrag hebben weggegeven bij Qmusic”, aldus Maarten. “Het is fantastisch om te zien hoe de luisteraars meeleefden en ons massaal hebben geholpen de muzikale code te kraken. Dankzij hen zijn we zelfs sneller kunnen ontsnappen dan vorige keer. De Q-Escape Room was opnieuw een onvergetelijke ervaring.”

Afgelopen maandag gingen Maarten, Dorothee, Vincent en Matthias de Q-Escape Room binnen. Naast hun ‘eigen’ vier ultrakorte, muzikale fragmenten kregen ook de Q-luisteraars een vijfde fragment toegewezen, meteen de muzikale code om te kraken. Aan de hand van puzzels en raadsels moesten ze te weten komen om welke vijf nummers en artiesten het ging. Vier dagen en drie nachten deden ze erover en leefden ze 24 op 7 samen.

Bekijk hier het moment waarop de muzikale code werd gekraakt:

Naast het live radio maken vanuit de Q-Escape Room en het zoeken naar de oplossing van de muzikale code kregen de Qmusic-dj’s ook bezoek van bekende gasten. Zo kwam het kersvers Blind Getrouwd-koppel Candice en Marijn langs met een tip voor Maarten, kroop Kürt Rogiers uit een gorilla-pak voor Matthias, kreeg Vincent een cadeau van Niels Destadsbader en Regi - die eveneens hun allereerste samenwerking bekend maakten - en kwam Rolf Sanchez live een aangepaste versie van zijn nieuwe single ‘Ven Ven’ zingen voor Dorothee. Net voor de laatste ontsnappingspoging bracht Willy Sommers nog live het nummer ‘7 Anjers 7 Rozen’ aan de Q-Escape Room, een laatste clue voor Matthias.

Vlaanderen massaal in de ban van de Q-Escape Room

De vier Qmusic-dj’s werden deze week massaal geholpen en op de voet gevolgd door de Q-luisteraars. Niet alleen brak de Q-Escape Room een Instagram-record met meer dan 28.000 likes op één post van Qmusic, ook de livestream waarbij iedereen 24 op 7 in de Q-Escape Room kon kijken werd meer dan 200.000 keer bekeken op Qmusic.be en in de Q-app en zag het bezoek verzesvoudigen in dagelijkse views ten opzichte van een normale periode. Daarnaast was de Q-Escape Room ook live te volgen op televisie.

Hoe konden ze de muzikale code kraken?

Q-luisteraar Niko raadde het ultrakorte, muzikale fragment van de luisteraars na 33 uur: ‘Head Shoulders Knees & Toes’ van Ofenbach & Quarterhead. Hij kon het weten na het verzamelen van letters, die de zin ‘You're keeping me from feeling all alone’ vormden.

Maarten Vancoillie raadde zijn ultrakorte, muzikale fragment na 24 uur: ‘Kings & Queens’ van Ava Max. Hij kon het weten dankzij onder andere deze tips:

 • Maarten moest ballen met daarin gouden kaartjes met vragen op uit een grijpmachine vissen. Na het juist beantwoorden van alle vragen, bleef er één artiest hangen aan de muur: ‘King of pop’ Michael Jackson.
 • Door het licht zag Maarten in het spiegelglas een foto van Bon Jovi. Na zijn plaat te hebben gedraaid, hoorde hij ‘Dothraki’, een taal die gesproken wordt in de reeks ‘Game of Thrones’. Door de code 4286 in te geven op een codeklavier ging de draak voor de Q-Escape Room vuurspuwen. Dit was de clue ‘Breathing Fire’.
 • Arne Vanhaecke en Born Meirlaen stonden verkleed als cowboys voor de Q-Escape Room en hadden twee pony’s bij zich: ‘de Hilton zussen’. Poker-kenners wisten dat ‘Cowboys’ en ‘Hilton Sisters’ gekend staan als twee koningen en twee koninginnen in de hand.
 • Het ontbijt dat de Qmusic-dj’s geleverd kregen kwam van een Albanees restaurant. Aan de binnenkant van de doos stond een telefoonnummer. Door dat te bellen, hoorde Maarten het Albanese volkslied. Ava Max is van Albanese afkomst.

Vincent Fierens raadde zijn ultrakorte, muzikale fragment na 33 uur: ‘Hot & Cold’ van Katy Perry. Hij kon het weten dankzij onder andere deze tips:

 • Na het vinden van zeven sleutels kreeg Vincent afbeeldingen te zien die te maken hadden met rapper Flo Rida, maar eigenlijk verwezen naar Florida. Van daaruit ging het naar Orlando (Bloom), de man van Katy Perry.
 • Door te dansen op de dansvloer ging er een warmtelamp aan zodat de Qmusic-dj’s het ijsblok konden smelten waarin een tip verscholen zat. Het ijsblok en de warmtelamp waren letterlijke tips voor het nummer ‘Hot & Cold’.
 • Vincent kreeg de opdracht om de cocktail bloody mary met droogijs en pepers te maken, wat verwees naar het nummer ‘Hot & Cold’.
 • Regi en Niels Destadsbader hadden een cadeau voor Vincent: een Antwerp-sjaal met de datum 27/12/20 op, de dag waarop de voetbalclub tegen Charleroi speelde. De bijnaam van Charleroi is ‘De Zebra’s’. Het woord ‘zebra’ was de code van een kluisje met een foto van Alexander De Croo in. In de videoclip van ‘Hot & Cold’ komt een zebra voor en de naam van de bruidegom is Alexander.

Matthias Vandenbulcke raadde zijn ultrakorte, muzikale fragment na 72 uur: ‘Kvraagetaan’ van De Fixkes. Hij kon het weten dankzij onder andere deze tips:

 • Matthias moest cassettes ordenen volgens letter en cijfer, zoals bij het spel zeeslag. Op plaats K7 ontbrak één cassette. In het Frans betekent K7 ‘cassette’. De cassettes verwezen naar de zin ‘Alleen mor wa cassetjes’ in het nummer ‘Kvraagetaan’.
 • Een aantal luisteraars vroegen een ‘verzoekske’ aan op de radio, wat letterlijk verwees naar ‘Kvraagetaan’.
 • Matthias moest een bepaald nummer bellen om een kapotte lamp te laten herstellen en kwam terecht bij Roger van Dobbit TV. Dat verwees naar ‘De Fixkes’.
 • Als avondeten kregen de Qmusic-dj’s koteletten voorgeschoteld. Dit was een duidelijke verwijzing naar ‘koteletten op ons bord’, een strofe uit het nummer ‘Kvraagetaan’.

Dorothee Dauwe raadde haar ultrakorte, muzikale fragment na 72 uur: ‘Boom, Boom, Boom, Boom!!’ van Vengaboys. Ze kon het weten dankzij onder andere deze tips:

 • Dorothee kreeg vaak het cijfer 4 te zien, dat verwees naar vier keer ‘Boom’ en de Vengaboys, die ook met vier zijn. Zo stond er boven de deur richting de keuken en slaapkamers ‘welkom alle 4’,  kreeg Dorothee plots vier knallen te horen en speelden verschillende liedjes af waarin het nummer 4 voorkwam.
 • Na het neerschieten van verschillende foto’s van Deense artiesten, werd Dorothee naar de internationale platenbak gestuurd. Wanneer ze keek bij de Deense vlag, zag ze één plaat liggen: het album ‘Fire’, wat vier betekent in het Deens.
 • Tussen alle duizenden puzzelstukjes die uit de lucht vielen, waren er vier zilveren stukjes. Wanneer ze die in elkaar stak, vormde dat het cijfer 4.
 • Rolf Sanchez bracht een aangepaste versie van zijn nieuwe single ‘Ven Ven’ en zong ‘Ven Ven Dorothee’, ‘Venga Dorothee’.

Niet voor publicatie:
​De foto’s uit het persbericht kan je downloaden via communicatieradio.dpgmedia.be of foto.dpgmedia.be

De bovenstaande video is over te nemen via deze embedcode:
<div style='padding-top: 56.25%; position: relative; height: 0; width: 100%;'><iframe allowfullscreen='' class='mc-embed' height='100%' mozallowfullscreen='' src='https://mychannels.video/embed/223200?automute=false&autoplay=true&pip=false&single_play=true&sticky=false' style='border: 0; position: absolute; left:0; top: 0; overflow:hidden;' webkitallowfullscreen='' width='100%'></iframe></div>

Over Qmusic JOE Willy

Voor journalisten en fotoredacties

Alle teksten, fotomateriaal, grafisch materiaal, logo’s, merken en audiovisueel materiaal zijn eigendom van DPG Media. Het gebruik is niet toegestaan zonder voorafgaandelijke toestemming van DPG Media, ofwel via e-mail ofwel voor fotomateriaal via het ontvangen van een login op https://foto.dpgmedia.be/. Het gebruiken van een login houdt in dat je instemt met de gebruiksvoorwaarden en geldende rechten. 

Klik hier voor de uitgebreide fotodatabank

Klik hier voor de newsroom van DPG Media

Klik hier voor de newsroom van VTM

Voor kijkers en surfers 

Geen persgerelateerde vragen? Contacteer de customer service van DPG Media via info@dpgmedia.be